Winningsplaatsen 2018-06-26T11:01:28+00:00

WINNINGSPLAATSEN

IN HET DOORNIKSE EN SOIGNIES, IS HET WERKEN IN DE GROEVE EEN TRADITIE. DEZE ECONOMISCHE ACTIVITEIT BEZORGDE CONTINU WERK AAN DUIZENDEN MANNEN EN VROUWEN, VELE GENERATIES LANG.

Deze meer dan honderjarige activiteit, werd mogelijk dankzij de hoge kalkrijkdom van de bodem. CCB beschikt over 2 groeven in de streek : de groeve van Gaurain en die van Clypot. De onderneming heeft tevens een winningsplaats te Barry die tot op vandaag nog niet uitgebaat wordt.

GROEVE VAN GAURAIN

De groeve van Gaurain biedt een gesteente van 350 miljoen jaren van organische oorsprong en is grotendeels samengesteld uit dierlijke organismen die door de eeuwen heen gesedimenteerd werden in de zeebodem. Op chemisch en mineralogisch vlak, gaat het over een kalksteen die gekenmerkt wordt door een bijzonder hoog gehalte aan calciumcarbonaat waardoor de steen uitzonderlijke mechanische kenmerken bezit. Er zijn ook andere elementen te vinden zoals silicium en aluminium. De groeve van Gaurain is de belangrijkste van Europa. Elk jaar wordt 7,5 miljoen ton kalksteen ontgonnen voor de productie van harde kalksteengranulaten en cement.

GROEVE VAN CLYPOT

De groeve van Clypot, gelegen te Neufvilles, nabij Soignies, produceert jaarlijks 700.000 ton harde kalksteengranulaten, bestemd voor de bouwmarkt voornamelijk in het noorden en het centrum van België.

Het bijzondere van deze groeve bestaat erin dat er op zijn site een andere industriële activiteit is ondergebracht, die bestaat uit de extractie en bewerking van de hardsteen door de Carrières de la Pierre Bleue Belge.

De site strekt zich uit over 160 ha en de gewonnen kalksteenformaties maken deel uit van het Boven-Tounaisiaan. De winningsplaats bestaat uit 3 geologische lagen :

  • ‘Râches’ : kleur donkergrijs, leem- of kleiachtig en fossielhoudend (kalksteen van Malon Fontaine)
  • ‘Petit-Granit’ : blauwgrijze tot zwartgrijze kalksteen (ontgonnen voor de hardsteen)
  • ‘Cliquantes’ : kalksteenachtige laag in lichtgrijze kleur onder ‘le Petit granit’